Превентивно заклучена базиликата на светиот гроб. Прочитајте ја преубавата приказна.


Денеска беше затворена и заклучена “Црквата на светиот гроб”. Едно од најсветите места за христијаните, поцирано во срцето на стариот Ерусалим. Секако, причината е пандемијата на COVID-19 и ова се случува прв пат после епидемијата на Црна Чума од 1349-та година.

Уште поинтересна е приказната позади процесот на заклучување. Традиционален чувар на клучевите, на овој објект кој не е заклучен од 14-ти век, е семејството Нусаиба. Шиитски муслимани од градот. Наследници на големиот Убада Ибн Ал-Самет, кој дошол во градот во далечниот 7-ми век и станал гувернер на градот.

Сцена од заклучувањето на базиликата

Од тогаш, од далечниот 7-ми век, скоро 1.400 години, муслиманско семејство ги има клучевите од најсветата црква на христијаните.

Симбол на градот на трите вери, христијанство, ислам и јудеизам – Ерусалим.


Ви се допаѓа? Споделете со вашите пријатели.

Одбери Формат
Приказна
Текст со визуелни елементи и додатоци
Листа
Класична Листа со Ставки
Меме
Прикачете свои слики за да направите меме
Видео
Видеа од Youtube или Vimeo
Слика
Слика или Гиф
Гиф
Класична GIF анимација